Startdag 2019 - Spots op onderwijs: parallelsessies 1
Wetenschappers hanteren verschillende perspectieven om naar onderwijs te kijken en over onderwijs te spreken. De rijkdom van deze perspectieven willen we u tonen in de keuzesessies.
Drie basisvragen
In elke sessie beantwoorden twee onderzoekers volgende vragen:
- Hoe en vanuit welk perspectief kijkt u als onderzoeker naar onderwijs?
Wat is goed onderwijs? Wat is de kernopdracht voor onderwijs? - Hoe moet onderwijs omgaan met verschillen tussen leerlingen?
Er zijn heel wat vlakken waarop leerlingen van elkaar verschillen: voorkennis, motivatie, thuissituatie, interesses, levensbeschouwing enzovoort. Hoe we moeten omgaan met deze verschillen is een vraagstuk dat zowel op de klasvloer als in onderwijsbeleid sterk leeft. Elke onderzoeker beantwoordt vanuit zijn visie een antwoord op deze vraag. Daarbij legt hij linken met (eigen) onderwijsonderzoek. - Wat is de topprioriteit voor het onderwijsbeleid de komende jaren?
Deelnemers kunnen hun keuze voor een sessie laten inspireren door de bio van de sprekers en hun quote over ‘goed onderwijs’. Ook is bij elke sessie weergegeven op welk onderwijsaspecten binnen het thema ‘hoe omgaan met verschillen’ de sessie het meest zal inzoomen: leerinhoud, leeromgeving, onderwijsstructuur en organisatie, leraar, kwaliteitszorg.
Sessie 1.1. Noel Clycq en Patrick Loobuyck
Deze sessie zoomt voornamelijk in op: leerinhoud en leraar.
Noel Clycq is als onderzoeksprofessor verbonden aan het Departement Opleidings- en Onderwijswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Binnen de onderzoeksgroep EduBROn verricht hij onderzoek naar processen van diversifiëring en globalisering in en van onderwijs, met bijzondere aandacht voor identiteit, ongelijkheid, agency en structurele processen.
Goed onderwijs is een hefboom om tot gedeelde verhalen en identiteiten te komen.
Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en Moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij is als hoogleraar verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen waar hij over levensbeschouwing doceert. Hij is ook als gastprofessor verbonden aan de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Universiteit Gent waar hij politieke filosofie doceert.
Goed onderwijs garandeert dat alle jongeren de kans krijgen de capaciteit te ontwikkelen om zich geïnformeerd en vrij als individu te ontplooien.
Sessie 1.2. Bieke De Fraine en Ides Nicaise
Deze sessie zoomt voornamelijk in op: structuur en organisatie, leeromgeving.
Bieke De Fraine is hoofddocent aan de KU Leuven en leidt er het Centrum voor Onderwijseffectiviteit en -Evaluatie (CO&E). Dat onderzoekscentrum is onder meer gespecialiseerd in longitudinale studies naar onderwijsloopbanen van leerlingen zoals LOSO, SiBO en LiSO. In 2003 behaalde ze het diploma van doctor in de pedagogische wetenschappen (KU Leuven).
Goed onderwijs draait rond het behalen van doelstellingen met leerlingen. De resultaten van de leerlingen zijn het enige criterium voor de effectiviteit van onderwijs.
Ides Nicaise is hoogleraar Onderwijs en Samenleving aan de Faculteit PPW en onderzoeksleider bij het HIVA (KU Leuven). Als econoom heeft hij zijn onderzoek toegespitst op de raakvlakken tussen onderwijs, arbeidsmarkt, sociale ongelijkheid en sociaal beleid. Hij is tevens voorzitter van het interfederaal Steunpunt Armoedebestrijding.
Goed onderwijs selecteert niet op basis van sociale kenmerken.
Sessie 1.3. Kristof De Witte/Erwin Ooghe en Michel Vandenbroeck/Katrien Van Laere
Deze sessie zoomt voornamelijk in op: structuur en organisatie.
Kristof De Witte is hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Hij is verder geaffilieerd onderzoeker aan het CESifo Network en het Finse VATT Institute for Economic Research. Aan KU Leuven is hij directeur van het facultaire onderzoekscentrum ‘Leuven Economics of Education Research’ en programmadirecteur van de Educatieve Master in de Economie.
Erwin Ooghe is hoogleraar aan het departement Economie van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Hij is tevens geaffilieerd onderzoeker aan het ZEW, Mannheim en CESifo, München. Aan KU Leuven is hij hoofd van de onderzoeksgroep ‘Economie en overheid’ en programmacoördinator van de opleiding Economie.
Goed onderwijs zet haar schaarse middelen optimaal in en plaatst daarbij individuele onderwijsuitkomsten – en niet onderwijskansen -centraal.
Katrien Van Laere is onderzoeker en educatief medewerker bij Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen (VBJK). In 2017 promoveerde ze tot Doctor in het Sociaal Werk. Zij begeleidt ook een lerend netwerk van pilootprojecten over ouderbetrokkenheid in de kleuterschool en is actief in verschillende internationale innovatieprojecten.
Michel Vandenbroeck is hoofddocent Gezinspedagogiek en voorzitter van de Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek aan de Universiteit Gent. Hij is ook voorzitter van het bestuur van VBJK.
Goed onderwijs biedt elk kind gelijke kansen om zijn of haar talenten maximaal te ontplooien.
Sessie 1.4. Jan Masschelein/Maarten Simons en Elke Struyf
Deze sessie zoomt voornamelijk in op: leraar, structuur en organisatie, leerinhoud.
Jan Masschelein is hoogleraar wijsgerige pedagogiek aan de KU Leuven, waar hij werkzaam is aan het Laboratorium voor Educatie en Samenleving. Zijn onderzoek betreft vooral de publieke betekenis van de school en de universiteit.
Maarten Simons is als hoogleraar verbonden aan het Laboratorium voor Educatie en Samenleving van de KU Leuven. Zijn onderzoek vertrekt vanuit een fascinatie voor de wereld van onderwijs en educatie, maar ook voor de maatschappelijke invloeden en tendensen die onderwijs en educatie mogelijk maken of op de proef stellen.
Goed onderwijs is schools onderwijs. Het spreekt jongeren aan op hun leer- of, beter, vormingsvermogen en niet op hun (natuurlijk) talenten, beperkingen of wat ze niet kunnen. Dit is een schoolstrijd waard.
Elke Struyf is als gewoon hoogleraar onderwijswetenschappen verbonden aan de Antwerp School of Education (AsoE) en de onderzoeksgroep EduBROn van de Faculteit Sociale Wetenschappen, aan de Universiteit Antwerpen.
Goed onderwijs houdt rekening met de diverse onderwijsbehoeften van leerlingen en past de leeromgeving daarop aan zodat alle leerlingen maximale leer- en ontwikkelingskansen krijgen.