Praktijkvoorbeelden studiedag 6 maart 2024

  1. Project Taalrijk Kansrijk

  • Door Annelies Stiers, onderzoeker PXL-research
  • Kleuteronderwijs

Hoe kunnen we zoveel mogelijk ouders stimuleren om taalrijk met hun kleuters te communiceren? Kunnen we dit ook duurzaam aanwakkeren vanuit het kleuteronderwijs? Over deze vragen buigt het project Taalrijk Kansrijk zich.

In dit praktijkonderzoek van PXL Onderwijsinnovatie werken onderzoekers samen met verschillende kleuterscholen en ouders om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een concrete en haalbare totaalaanpak. Het doel is om onderwijskansen van kleuters te vergroten via sterkere taal.

 

  1. Differentiatie voor meer- en hoogbegaafde leerlingen

  • Door Tine Vandenbogaerde, zorgleerkracht en Melissa Claeys, klasleerkracht derde kleuterklas. GO! Basisschool Erasmus in Zelzate
  • Basisonderwijs

Hoe kunnen we onderwijs op maat van elk kind bieden? Hoe geven we leerlingen optimale kansen om te groeien, zowel op cognitief als op sociaal en emotioneel vlak? GO! Basisschool Erasmus in Zelzate, een diverse school in een kleinstedelijke context, werkte een zorgbeleid uit voor meer- en hoogbegaafde leerlingen.

 

  1. Inclusiecampus Wemmel

  • Door Isabelle Hanquet, directeur, Hanne De Deyne, orthopedagoog en Zanna Hauchecorne, psycholoog. GO! BuBaO De Eekhoorn in Wemmel
  • (Buitengewoon) Basisonderwijs

Hoe werk je aan inclusief onderwijs in de praktijk? In Wemmel besloten GO! BuBaO De Eekhoorn (met werking gericht op type 3 en basisaanbod)en GO! BS Kameleon, twee scholen met een gedeelde campus, de krachten te bundelen. Zij tonen hoe dat mogelijk werd en welke obstakels ze daarbij moesten overwinnen.

 

  1. Leren een uitdaging in een ruimte van mogelijkheden

  • Door Robbie Courtois, directeur. GO! Next basisschool Kosmos in Zonhoven
  • Basisonderwijs

Hoe werk je aan een positief imago van een school met een divers leerlingenpubliek?  Hoe breng je duurzame verandering te weeg? Bij GO! Next basisschool Kosmos in Zonhoven vormen taal- en rekenlessen de basis van het leerproces. Een lerend team dat verantwoordelijkheid deelt is het fundament van de werking.

 

  1. Stemmig aan de slag: van project naar geïntegreerde werking

  • Door Wim Borremans, leerkracht en STEM-coach. Stedelijke basisschool Kuringen
  • Basisonderwijs

Hoe geef je STEM-onderwijs een geïntegreerde plaats op de school? Hoe ga je van poster aan de schoolpoort naar een onderbouwde STEM-visie? De Stedelijke Basisschool in Kuringen geeft STEM-onderwijs een plaats vanaf de oudste kleuters tot het zesde leerjaar. Door het succes van deze werking droomt de school reeds van STEM als hefboom in taalstimulerend onderwijs.

 

  1. Sterke taal in de kleuterklas

  • Door Anne Vanderhaegen, zorgleerkracht en beleidsondersteuner kleuteronderwijs. Sint-Janscollege basisschool in Sint-Amandsberg
  • Kleuteronderwijs

Hoe leg je de lat hoog voor alle kleuters en bied je leerlingen rijke taal aan? Hoe betrek je hierbij het hele team, leerlingen en ouders? Sint-Janscollege Basisschool in Sint-Amandsberg toont hoe een leergierig team aan de slag ging met teamteaching. Het resultaat is een groter verhaalbegrip, betere woordenschat en een zachte transitie tussen kleuter- en lagere school.

 

  1. Sterrenschool, een uitdaging voor ouders en school om samen in gesprek te gaan

  • Door Marleen Bruyland, leerkracht en Nele Buyl, Vierde wereldgroep Mensen voor Mensen . Basisschool SMI Esplanade in Aalst
  • Basisonderwijs

Hoe breng je de leefwerelden van ouders en leerkrachten met elkaar in contact? Hoe geef je ouders een stem op school? Basisschool SMI Esplanade en Vierde wereldgroep Mensen voor Mensen in Aalst sloegen daarvoor de handen in elkaar. Vanuit een concrete methodiek, het spel “Sterrenschool”, gaan ouders en school op zoek naar naar verbinding en een gezamenlijke visie op het schoolbeleid.