Lerenden en OrganisatieAdvies over het voorontwerp van decreet over de lerenden en de organisatie in het onderwijs
Het decreet over de lerenden en de organisatie in het onderwijs is het eerste regelgevend initiatief waarin de minister werk maakt van een aantal maatregelen uit het regeerakkoord. We verwijzen in het bijzonder naar:
- het verbod op slimme apparaten in het basis- en secundair onderwijs;
- de drie uur extra Nederlands in het eerste jaar secundair onderwijs;
- de overcapaciteitsgroep voor leerlingen uit de buurt in het gewoon secundair onderwijs;
- de aanpassingen aan de NT2-test in het volwassenenonderwijs.
De Vlaamse Onderwijsraad focust in zijn advies op die maatregelen. Leren omgaan met het gebruik van slimme apparaten zoals smartphones, een goede kennis van het Nederlands en je kind kunnen inschrijven in de school van voorkeur, zijn doelstellingen waar de Vlaamse Onderwijsraad achter staat. Tegelijkertijd wijzen we op verschillende voorwaarden die essentieel zijn om de effectiviteit en de haalbaarheid van die (en toekomstige) maatregelen te waarborgen.
Zo lijken de maatregelen aanleiding te geven tot meer sturing aan wat in het onderwijsveld concreet moet gebeuren. Dat kan de indruk wekken dat er weinig vertrouwen is in het onderwijsveld om zelf beleid te voeren. Het versterkt ook de noodzaak van een zorgvuldig overleg- en inspraakproces. We benadrukken dat de overheid bij het bepalen van regelgeving voldoende de haalbaarheid moet garanderen, zodat onderwijsinstellingen effectief kunnen bijdragen aan de beleidsdoelen. Ook roepen we op om de vier maatregelen te kaderen binnen een samenhangend langetermijnbeleid. Dat is nodig om de complexe uitdagingen aan te pakken.
Een decreet: zorgvuldig afwegen
Naar aanleiding van het verbod op slimme apparaten, vraagt de raad om bij toekomstige initiatieven steeds grondig te blijven overwegen of een decretaal initiatief nodig is en de argumentatie daarvoor mee te geven in de memorie van toelichting. Regelgeving is een handig instrument om voor iedereen duidelijk te maken wat verwacht wordt, maar is niet in alle situaties het meest aangewezen. De raad werkte in een eerder advies criteria uit.