Advies over studiefinanciering hoger onderwijs
In 2014 voerde de Vlaamse regering een verhoging in van het studiegeld in het hoger onderwijs. Omdat de Vlor vreest dat dit een bijkomende financiële drempel kan zijn voor studenten uit kansarme gezinnen, bekeek hij of het studiefinancieringsmechanisme wel voldoende doelmatig en robuust is om die verhoging van de studiegelden op te vangen.
De Vlor stelde vast dat het studiefinancieringsmechanisme wel doelmatig is maar niet zo robuust als verwacht. Het bleek immers niet onmiddellijk in staat om bij de verhoging van de studiegelden de schommelingen voor de bijna-beursstudenten op te vangen. Onderzoek moet uitwijzen of de uitbreiding die de overheid heeft uitgevoerd voldoende zal zijn.
Moeten we dan overstappen naar een alternatief studiefinancieringsmechanisme? Een basisbeurs, een meer gezinsonafhankelijk systeem, studieleningen, …? De Vlor bekeek deze alternatieven maar besluit dat ze op dit moment onvoldoende aansluiten bij de Vlaamse maatschappelijke context. De raad pleit er daarom voor om op korte termijn een aantal aanpassingen aan het huidige systeem door te voeren. Die komen neer op een uitbreiding: studietoelagen moeten in sommige gevallen ook kunnen voor een ba-na-ba of een ma-na-ma en hbo5-studenten moeten ook in aanmerking komen voor een studietoelage. De Vlor pleit ook voor een doorgedreven automatisering van de toekenning van de studietoelagen.
Download hier het volledige advies